úterý 8. března 2011

Jak dopravit humanitární pomoc


Když došlo v lednu 2010 k zemětřesení na Haiti, vyzvalo vedení Miami, kde pobývá četná haitská menšina, občany k tomu, aby na nejbližší policejní nebo hasičskou stanici donesli jídlo, oblečení a další věci, které by mohli postižení potřebovat. Takto se podařilo sesbírat obrovské množství věcí. Lidé darovali plechovky jídla, deky, kabáty. Nic z toho ale na Haiti nedorazilo. Vše bylo bez ladu a skladu naskládáno do velkých krabic a protože se předem nemyslelo na to, že je potřeba také věci roztřídit, zkontrolovat datum spotřeby a zajistit, aby se pak věci dostaly k těm, kteří je opravdu potřebují, neměl pak nikdo kapacitu na to, aby vůbec pomoc opustila USA.

Právě na slunné Floridě jsme navštívili organizaci Americas Relief Team (ART), která usiluje o zajištění toho, aby humanitární pomoc skutečně dorazila do zemí postižených přírodní katastrofou. Její ředitel Teo Babun mě zaujal nejen efektivně řízenou malou organizací s velkým dopadem, ale i svým životním příběhem.

Změna v poločase  

Jak nám v rámci diskuse prozradil, věnoval se Teo A. Babun po řadu let úspěšně podnikání a založil několik společností zaměřených na obchod mezi USA, Kubou a Karibikem. Po přečtení knihy Boba Buforda Poločas, která rozhodl se její myšlenky aplikovat na svůj život, prodal většinu svých společností a začal se intenzivně věnovat neziskovým činnostem. V roce 2004 pak založil Americas Relief Team (ART). Při jeho řízení nadále využívá se předchozí kontakty a zkušenosti ze ziskové sféry.

Specialisté na logistiku

ART sám neshromažďuje humanitární pomoc, ale specializuje se na její logistiku. Díky množství kontejnerů, jejichž přepravu každoročně zajistí, je ART schopen vyjednat si u přepravců slevy, na které by jednotlivé humanitární organizace nedosáhly. Protože v době po humanitární katastrofě je potřeba jednat rychle, plánuje ART transporty v oblasti Střední a Jižní Ameriky dostatečně dopředu a úspěšně u dopravců vyjednává také dopravu určitého množství humanitární pomoci zdarma.

Své služby nevládním organizacím ART poskytuje zdarma, vedle toho na svých stránkách zpřístupnil také online kalkulátor nákladní dopravy, který má dalším humanitárním organizacím pomoci spočítat si náklady spojené s vypravením humanitární pomoci.   

Vedle zajištění samotné dopravy potravin a dalším věci ART usiluje také o vyjednávání s vládami zemí, do kterých pomoc dopravuje, aby nezaváděly clo na humanitární pomoc a neztěžovaly tak nevládním organizacím snahu o dopravení pomoci k obětem. Země třetího světa postižené přírodní katastrofou totiž mnohdy poté, co opadne první období po katastrofě, vidí v přílivu humanitární pomoci také příležitost jak pomoci svému státnímu rozpočtu.

Co je ale na ART nejzajímavější, je to, jak iniciuje a využívá spojení s řadou partnerů v neziskové oblasti i businessu. A příběh Tea Babuna ukazuje, že lidé nemusejí rezignovat na své sny ani ve středním věku. Mnohdy to může být naopak ta pravá příležitost…

Žádné komentáře:

Okomentovat