pátek 4. března 2011

City Year

Každých 26 vteřin student v Americe předčasně opustí střední školu. Co se dá udělat pro to, aby více mladých lidí dostudovalo, našlo si lepší práci a tedy aby profitovala celá společnost? Velmi inspirativní návod nám nabídli ve floridské pobočce neziskové organizace City Year

Mladí lidé mohou změnit svět

City Year založili v roce 1988 dva tehdejší studenti Harvardu s přesvědčením, že mladí lidé mohou být mocným zdrojem pro řešení nejzávažnějších společenských problémů země. Mladí lidé, nejčastěji po skončení střední či vysoké školy, dostávají příležitost rozvinout nové schopnosti a dovednosti prostřednictvím desetiměsíčního dobrovolného programu. Po uvedenou dobu dostávají stipendium, které jim umožní skromné živobytí a po ukončení programu mají nárok na příspěvek na vzdělání z programu AmeriCorps ve výši 5 500 dolarů. Ten může být využit na financování studia či splátky úvěru na již zaplacené školné. Vizí City Year je to, že jednoho dne bude nejčastější otázkou, kterou budou mladí lidé klást, „Kde budeš plnit svůj rok dobrovolné práce?“.

Pomoc udržet se na škole

Výzkumy ukazují, že je možné předem identifikovat studenty, u kterých je vysoké riziko, že nedokončí střední školu, už v 6. třídě. Varovnými indikátory jsou vysoké absence, špatné chování ve třídě a špatný prospěch v matematice a angličtině. City Year zapojuje mladé lidi s cílem zaměřit se na tyto indikátory a pomoci studentům udržet se na střední škole a odmaturovat. Vedle toho ale dobrovolné působení na školách v těchto mladých lidech rozvíjí schopnosti leaderů občanské společnosti, které mohou zúročit ve svém dalším životě.

Statistiky City Year říkají, že jeho dobrovolníci za posledních více než dvacet let odpracovali přes 23,2 milionů hodin a pomáhali 1,1 milionu dětí. Přitom například v roce 2010 se u 90% studentů, se kterými dobrovolníci City Year pracovali, zlepšily studijní výsledky a 88% učitelů ve výzkumu jednoznačně souhlasilo, že členové jednotek City Year  pomohli studenty motivovat k tomu, aby se lépe učili.

Neziskovka jako podle studie z Harvardu

City Year je inspirující organizací i z hlediska svého fungování. Jak nám během setkání v Miami řekl místní pobočky City Year Saif Ishoof, „Fungování City Year bývá přirovnáváno k případovým studiím ekonomie z Harvardu. Je to tím, že zakladatelé opravdu byli studenty Harvardu a první pobočka vznikla v Bostonu.“ Z celé návštěvy pak výrazně sálala značka City Year, od rudé bundy, kterou měl Saif oblečenou přes košili s kravatou, přes základní hodnoty organizace namalované velkými písmeny v kanceláři, až po velmi entuziastické příspěvky dalších pracovníků City Year, které zazněly v diskusi. Každý člen City Year také prvních několik týdnů z desetiměsíční služby stráví tím, že se seznamuje s hodnotami, firemní kulturou a stylem práce organizace. Neziskový City Year má vyvinutý systém průběžného hodnocení zaměstnanců i další firemní politiky, podobně jako úspěšné firmy obchodní.


Jak uvést idealimus do praxe

Podstatou fungování a kulturou City Year je idealismus. Není to ale idealismus pouze jako pozitivní nastavení mysli nebo dokonce naivní přístup k životu a realitě, ale idealismus jako schopnost, kterou je možné si osvojit a uvést do praxe. Idealismus v City Year zahrnuje schopnost PŘEDSTAVIT SI lepší svět, ZAPOJIT lidi a zdroje do své vize, TRANSFORMOVAT pomocí tvrdé práce existující realitu ve svou vizi a INSPIROVAT ostatní, aby se také vydali na cestu idealismu.

Kde budete svůj rok dobrovolné práce plnit vy?  

Žádné komentáře:

Okomentovat