čtvrtek 3. března 2011

Dobrovolnictví v USA

Dárcovství není jediná síla, která hýbe neziskovým sektorem v USA a nahrazuje i roli státu v mnoha oblastech.

Dalším podstatným elementem je dobrovolnictví. V roce 2009 se do dobrovolné činnosti pro nebo skrze neziskovou organizaci zapojilo 26,8% dospělých Američanů, přičemž 7,1% z nich dobrovolně pracovalo každý den. Celkově dobrovolníci v roce 2009 bezplatně odpracovali 15 miliard hodin, což by v přepočtu na průměrnou mzdu znamenalo téměř 279 miliard dolarů.

Služba Americe: zapojit se může každý

Kus práce při podpoře dobrovolné práce a dobrovolnictví vůbec udělá každý rok organizace zvaná Corporation for National and Community Service. Tato agentura každoročně prostřednictvím svých 3 programů zapojí do dobrovolné práce více než 1,5 milionu Američanů.

Hlavními programy CNCS jsou:

1) Senior Corps (Sbory seniorů)
Tato iniciativa propojuje život lidí starších 55 let s organizacemi, které jejich práci potřebují. Může se jednat o podporu dětí se zvláštními potřebami, pomoc lidem s postižením, stavbu domu nebo osvětu při ochraně životního prostředí.

2) AmeriCorps (Americké sbory)
Program AmeriCorps nabízí řadu rozličných možností, jak se zapojit. Může se jednat o dobrovolnou práci na částečný úvazek v místě bydliště, ale může to být i služba na plný úvazek někde jinde. Členové tohoto programu dostanou vedení a trénink, aby co nejlépe přispěli svým talentem, zájmy a možnostmi a následně pomáhají více než 3 tisícům neziskových organizací a dalších iniciativ.

3) Learn and Serve America (Uč se a pracuj pro Ameriku) 
Pomocí tohoto programu mohou získat podporu školy a další vzdělávací instituce, které zapojují studenty do výuky prostřednictvím služby (service-learning). Cílem je využít dobrovolnou práci jako prostředku pro učení se. Studenti tak rozvíjejí akademické dovednosti a zároveň posilují komunity prostřednictvím dobrovolné práce.

Fungování dobrovolných programů přiblíží také krátká videa na you tube kanálu CNCS

Žádné komentáře:

Okomentovat