středa 16. února 2011

Udělej si sám aneb síla neziskového sektoru v USA

Federální vláda je dobrá jen ve dvou věcech: v ničem a v přehnaných reakcích.“ glosuje daňový expert washingtonské Asociace profesionálních fundraiserů (AFP) pro Američany typickou snahu po minimalistickém státu.

Právě začal náš třítýdenní program zaměřený na management neziskových organizací. Toho se mohu účastnit, neboť jsem společně s leadery neziskových organizací z dalších 18 zemí světa dostal pozvání k účasti v programu IVLP, v rámci kterého už 60 let usiluje vláda USA o rozvoj vzájemného porozumění mezi Američany a dalšími národy. I my tak máme možnost v rámci tři týdny trvajícího pracovního pobytu poznat blíže americkou společnost a politické i kulturní vlivy, které ji formují.

Víme sami nejlépe, co je potřeba

Vedle dalších typických charakteristik americké společnosti, jako je vysoký počet věřících nebo důraz na individualitu a práva a svobody jednotlivce (mezi které patří jak velmi široce pojímaná svoboda projevu, tak i pro Evropana těžko pochopitelné trvání na právu vlastnit zbraň), je právě nedůvěra v to, aby se o problémy jednotlivců a komunit staral stát, zásadní pro pochopení neuvěřitelně silného amerického neziskového sektoru.

Podle Akrama Eliase, odborníka na americký politický systém a společensko-kulturní fenomény, charakterizuje Američany tendence „My známe problém, my známe řešení.“ Tato tendence, která zároveň znamená převzetí odpovědnosti za problémy, které nás obklopují, pak vede k tomu, že Američané mají potřebu se organizovat v rozličné formy neziskových organizací. Decentralizované, ale organizované formy svépomoci, prostřednictvím kterých v Novém světě vznikaly nemocnice, školy i vězení, ostatně zaujaly už francouzského historika Alexise de Tocqueville, který o své návštěvě USA, kterou podniknul v roce 1831, referuje v díle Demokracie v Americe.

Ekonomická síla

Dnes je u federálního daňového úřadu (IRS) registrováno asi 1,6 milionu organizací. Církevní kongregace, kterých je více než 300 tisíc, a malé místní asociace se přitom registrovat nemusejí. Neziskové organizace se podle své oficiální mise a programových aktivit třídí do více než 600 kategorií, nejvíce z nich ale zahrnují sociální služby (26%), církevní organizace (22%) a vzdělávací instituce (15%). Mezi jejich hlavní role patří podpora občanské angažovanosti, sociální péče, podpora kultury a církevních aktivit, vedle toho ale mají neziskové organizace také nezanedbatelný ekonomický vliv.

V roce 2008 neziskové organizace v USA zaměstnávaly 13,5 milionu lidí a 543 miliard dolarů vyplacených na mzdách tvořilo téměř 10% všech mezd. Tato čísla přitom nezapočítávají dobrovolníky, kterých je také obrovské množství. Podle washingtonského Městského institutu tak neziskové organizace přispívají k 5% k americkému HDP. To už je síla, se kterou je potřeba počítat.

1 komentář: